Ad sti afsted

Ved fuldmåne

By malene@adstiafsted.dk

juni 23, 2024
Del indlægget:

I går aftes sådan cirka klokken kvarter over elleve stod jeg sammen med 2 af mine piger og ventede på det store øjeblik. Vi vidste at klokken cirka 23.24 ville fuldmånen stige op over horisonten. Vi bor et dejlig fladt sted og har vidt udsyn over hele det sydlige opland.

Månens mysterier har fascineret menneskeheden i årtusinder, og dens fascination strækker sig fra de rent videnskabelige til de mere mytiske aspekter. Det område jeg selv finder mest interessant er hvordan månen er forbundet med både naturens rytmer og kvindens cyklus.

Månen går gennem sine faser i en cyklus på cirka 29,5 dage. Faserne – nymåne, tiltagende måne, fuldmåne og aftagende måne – har en påviselig effekt på Jorden. Månens tyngdekraft påvirker tidevandet, som stiger og falder i takt med månens faser. Kraften over vandet, forklarer måske månens symbolske forbindelse med følelser og intuition, som ofte bliver kædet sammen med vandelementet.

Kvindens menstruationscyklus varer i gennemsnit omkring 28 dage, hvilket næsten svarer til månens cyklus. Det har givet anledning til overbevisninger og myter om, at kvinders kroppe er synkroniserede med månens faser.

Historisk set er der mange eksempler på, hvordan kvinder har knyttet deres cyklusser til månen. For eksempel blev menstruation ofte refereret til som måneblod og mange kulturer fejrede månecyklussen som en del af kvindelig kraft og frugtbarhed. Mange mener stadig, at nymåne og fuldmåne perioder er særligt kraftfulde for kvinder, hvor de kan opleve øget intuition og kreativitet.

Selvom der er mange historier og kulturelle traditioner, der forbinder månen med kvindecyklussen, er videnskaben dog mere tilbageholdende. Nogle studier mener at have påvist forbindelse mellem månefasernes lysintensitet og menstruationscyklussen. Men på den anden side set er der andre, som mener at kunne bevise det modsatte. Det er dog værd at bemærke, at vores livsstil i dag, med eksempelvis meget ændrede søvnmønstre og adgang til kunstigt lys døgnet rundt, kan have mindsket nogle af de naturlige rytmer, der tidligere har været til stede.

Alt andet lige er månen stadig et kraftfuld symbol i mange kvinders liv. Månen repræsenterer et cyklisk forløb, gentagelse og kontinuitet, men samtidig nye begyndelser med mulighed for forandring. Den er et symbol på det feminine, intuition og det underbevidste. Mange kvinder og kulturer bruger stadig månefasernes rytme til at markere tidspunkter for refleksion og forandring.

Men der stod vi så og ventede, mine to piger og jeg. Vi talte lidt om at vi måske ikke kunne se den lige med det samme. Selvom vi er så heldige at have et helt fladt landskab helt uden lysforurening.

Det var på forunderligvis også blevet klart hen ad aften,  i modsætning til natten før som var overskyet og regnfuld. 

Så kom et flammende orange skær til syne, først helt nede i horisonten. Og vi var nærmest stumme af ærefrygt da den lysende rød/orange fuldmåne steg op på himlen. Så vi så på i stilhed indtil vi ikke kunne holde vores udbrud tilbage længere. Hold kæft hvor er den vild… jamen det kan da ikke passe…  Men det kunne det nu godt. Det var jordbærmånen, kæmpestor og lysende. 

Da vi var kommet os lidt gennemførte vi vores måneritual som vi var kommet for. 

Foto: Heidi Karina

Dette helt fantastisk smukke billede er taget d. 22.06.24 klokken 23.30, ud over markerne ved Branderslev, nær Nakskov. Jeg så det på nettet og er meget glad for at jeg fik lov til at bruge det.

Fotografen: Heidi Karina

Andre indlæg

Brænde-dag

I går var det brænde-dag. Ikke hele dagen, men bare et par timer.  Én af os håndterede motorsaven, mens en anden konstant lagde nye træstykker i

Læs mere

Lorem Ipsum er ganske enkelt fyldtekst fra print

Lorem Ipsum er ganske enkelt fyldtekst fra print- og typografiindustrien